Burası, coğrafi yapısından dolayı bu ismi almıştır. Dağlarının boz renginde olması ve doğal bir burun görünümünde olması, bölgeye bu adı vermiştir. Halk, balıkçılıkla birlikte turizm sektörünün getirileri ile ekonomisini korumaktadır. Marmaris marinasında bulunan guletlerin yarısından fazlası Bozburun’da bulunan gulet tesislerinde yapılmaktadır. Bu nedenle Bozburun, guletleriyle ön plana çıkan bir yer olma özelliğine de sahiplik etmektedir.
Marmaris sınırları içerisinde yer alan Bozburun, 2000 nüfuslu şirin bir tatil beldesidir. Beldenin ekonomi kaynakları; balıkçılık, turizm ve tekne yapımıdır. Marmaris marinasında bulunan guletlerin büyük çoğunluğu da burada yapılmaktadır.
Yunan Adası Simi’nin hemen karşısında yer alan Bozburun, Datça Yarımadası’na da kısa bir mesafede yer almaktadır. Çam ağaçlarının saldığı oksijen, denizin mavisi, kumsallarının beyaz ve altın sarısı ile meşhur olan Bozburun, dalıi sporu yapmak isteyenler için de en ideal noktalara sahiptir.
Karya bölgesi sınırları içerisinde yer alan Bozburun, M.Ö 4000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Minos Uygarlığının bir parçası olarak Ege bölgesinde yaşayan Karyalıların Bozburun ve çevresini kurdukları düşünülmektedir. Bozburun, Drahya’nın en önde gelen yerleşim yeri ve Limanı olarak “ Bosprina” adıyla daha yakın tarihli kaynaklarda geçmektedir.
Farklı egemenliklerin hüküm sürdüğü bölgede, Karyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslar, Selçuk ve Osmanlıların egemenliği altında kalan bölge, Lozan Antlaşmasından sonra Türkmenlerin eline geçmiştir.
Bozburun’da tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. Yaz ayları sıcak ve ılıman geçen belde, kış aylarında yağışlı bir iklime sahiplik etmektedir. Sıcaklık ortalaması yaz aylarında zaman zaman 45°c’ye kadar yükselebilmektedir. Ancak Akdeniz’den esen meltem sayesinde nem oranı düşmektedir.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Bozburun’da tatil için en iyi zamanın Haziran başı ile Eylül aylarının sonları olduğunu söyleyebiliriz. Mavi Tur yolculukları da bu dönemlerde daha fazla tercih edilmektedir.